Prefaziun | Club Alpino Svizzero CAS
Sostieni il CAS Dona ora

Prefaziun

Hinweis: Questo articolo è disponibile in un'unica lingua. In passato, gli annuari non venivano tradotti.

Bungas cartas topograficas èn igls miglers pioniers e guids per mintga alpinist. Igl Club Alpin Svizzer az ò d'antschatta davent do gronda bregia per sviluppar e derasar talas ediziuns; durant igls amprems decennis ò el parfign edia repeteida-maintg sez atgnas Cartas.

Cura avant tschuncant'onns ins ventilava l'ideia d'edeir danovamaintg las nossas Cartas naziunalas, ò igl CAS s'angaschea cun tot la sia autoritad an favour d'en'ediziun da Cartas 1125000 per l'antiera Svizra, damais er per igls intschess alpins. Oz è l'ediziun dallas Cartas naziunalas manada alla fegn. Tots igls figls, ora-vant tot igls novs figls 1:25 00° dallas Alps delecte-schan cor ed igl da mintga alpinist.

Igl actual figl dalla nossa revista digl CAS « Las Alps » è deditgia alias novas Cartas topograficas. Autours da chest'ovra èn dasper Professer Dr. h.c.. Eduard Imhof inschigners e cartografs dalla Topografeia naziunala svizra. Tranter chels ègl oravant tot da far menziun dad inschigner dipl. Martin Gurtner ( Secziun Stockhorn digl CAS ) igl qual ò ultra igl sies artetgel contribuia all'ovra cun coordinar las diversas lavours an stretga colla-boraziun cugls noss redacters. Eis tots maretan en cordial angraztgamaint per aveir collabore a chest'ovra. Nous angraztgagn an moda speciala alla direcziun dalla Topografeia naziunala per aveir sustignia igl noss intent e per aveir aschunto gra-tuitamaintg numerous exaimpels cartografics.

Chest figl quartal dallas Alps cumpara an treis ediziuns: an amprema lengia an tudestg, an sagonda lengia an franzos: a chella translaziun vign aschuntada ena versiung scursaneida an taliang e finalmaintg scu publicaziun indepen-denta dalla Topografeia naziunala e dall'ediziun digl CAS cugltetel:

Nossas Cartas naziunalas Thun, favrer 1979 Comite central digl Club Alpin Svizzer Igl President central: Hanspeter Wenger Igl capo dalla publicaziun:Dr. Karl Kaufmann

Inhaltsverzeichnis

E. Imhof: Alpinist und Topograph - ein Herz und eine Seele5 A. Oberli: Dufour-Karte und Siegfried-Atlas9 E. Imhof: Die Bemühungen um neue topographische Karten der Schweiz 17 E. Huber: Die Eidgenössische Landestopographie 1935-197820 Die geodätische Landesvermessung in der Schweiz Hj. Oettli: Triangulation24 E. Gubler: Höhenmessungen27 A. Carosio: Neuere Methoden in der Geodäsie 29 Die topographische Aufnahme R. Knöpfli: Die topographische Landesvermessung 31 R. Knöpfli: Die Namen ( Nomenklatur)35 Ch. Eidenbenz: Zukunftsperspektiven 37 A. Rytz: Die Reproduktion der Landeskarten40 M. Gurtner: Die Nachführung 47 Inhalt und Gebrauch der Karte R. Knöpfli: Der Karteninhalt, einige Betrachtungen dazu51 M. Gurtner: Welche Karte für wen?53 M. Gurtner: Wie verwende ich meine Karte?55 J. C. Stotzer: Wie zuverlässig sind die Landeskarten?57 Ch.Trostel: Die Landeskarten als Grundlage für Spezialkarten59 E. Imhof: Der Atlas der Schweiz63 E. Huber: Schlusswort 65 V. Imhof: Bibliographie zur amtlichen Topographie66 Autorenverzeichnis71 Karten72 Titelbild: Ausschnitt aus der Landeskarte 1 125000, Blatt 1296 Sciora ( totales Bild ). Felsgravur: A. Flury. 4